Založ si blog

Skryté hriechy zodpovedných

Každý z nás má istý tajný, skrytý hriech. Tu nehovorím o slabosti charakteru, ale o hriechu. A skrytým nemyslím taký, ktorý sa človek snaží pred inými vedome utajiť. Myslím tým ten, ktorý je skrytý jeho vlastným očiam a poznaniu. Lenže pred Bohom nič skyté, ani utajené nie je. A On dokonale dohliada na to, aby sa s nami zaobchádzalo rovnako ako zaobchádzame my s ostatnými. A aj na to, aby sme si to včas uvedomili:

Mt 7,1-5: Nesúďte, aby ste neboli súdení. Lebo podľa akého súdu súdite vy, tak budete súdení, a akou mierou meriate vy, taká sa nameria vám. A prečo vidíš smietku v oku svojho Brata v Kristovi, ale brvno vo vlastnom oku neberieš do úvahy? Alebo ako môžeš povedať svojmu Bratovi v Kristovi: Dovoľ mi, aby som ti vybral smietku z oka. A hľa! Brvno je v tvojom vlastnom oku! Pokrytec, najprv odstráň brvno zo svojho oka, potom budeš vidieť dostatočne jasne, aby si vybral smietku z oka tvojho Brata v Kristovi.

Jakub bol talentovaný mladý muž s veľkými schopnosťami, ale mal vážnu chybu: Ako mladý muž by klamal, vymýšľal a plánoval si svoju vlastnú cestu bez toho, aby myslel na city iných ľudí. Podviedol svojho otca Izáka, aby mu namiesto brata Ezaua požehnal právo prvorodenstva, čo spôsobilo rozdelenie rodiny a spôsobilo veľa utrpenia a zla (viď Gn 27).

Boh mohol všetko vyriešiť tak, aby sa nikto nezranil. Ale Jakuba dokonalý plán Boha nezaujímal. Preto za Ním s touto vecou nikdy neprišiel. Jakub už mal svoj vlastný plán. Boh ho musel nechať padnúť a riadne si nabiť, lebo mu dal slobodnú vôľu, ktorú napriek všetkému rešpektoval. A nebolo to prvýkrát, čo Jakub použil chytráctvo, aby si vec zariadil po svojom. Keď Ezau takmer skolaboval od hladu, Jakub mu doslova predal chlieb a misu šošovice za jeho prvorodenstvo. Jakub mal tajný hriech a bolo treba naučiť ho lekciu. Dlho sa totiž nedokázal sa pozrieť na seba samého a vidieť, že tento hriech mal.

Pravdepodobne sa na seba díval rovnako, ako toľkí politici, podnikatelia a experti dnešnej doby; očarený myšlienkou na to, aký je šikovný a múdry, že on to „dá“. Nedal. Iba čo poškodil dokonalý Boží plán a zbytočne tak mnohým, vrátane seba, ublížil. Kto číta nech pochopí.

Počas niekoľkých nasledujúcich rokov Jakub zožal presne to, čo zasial. Jeho zamestnávateľ a budúci svokor Laban ho oklamal na mzde aj na manželke, pre ktorú pracoval sedem rokov. Okrem toho bol Jakub na konci svojho života oklamaný aj krvou mŕtvej ovce, presne tak, ako oklamal svojho otca Izáka. Jeho synovia namočili Jozefovu tuniku do krvi kozľaťa, aby svojho otca presvedčili, že jeho obľúbený syn, ktorého predali, je mŕtvy. Jakub strávil mnoho rokov v žiali, oklamaný tak, ako on klamal ostatných. Keďže chcel mať všetko „po svojom“, Boh nemohol inak, než mu dať platiť cenu, ktorú jeho chytrácky spôsob mal.

A ako je to s tebou, občan? Aj ty musíš mať veci „po svojom“, alebo podľa „plánu Jakubov,“ ktorých si si sám zvolil, bez ohľadu na cenu, ktorú za rovnaký skytý hriech TY OSOBNE zaplatíš? Aj tebe je jedno, že Boh už pre našu situáciu plán má? Aj tebe je úplne jedno, ako tým ublížiš sebe, aj všetkým okolo teba? Aj tebe bol tento hriech doteraz skrytý?

Boh ti ho vo svojej milosti dáva dnes zbadať a aj silu ho odstrániť. Už dnes. Tento skrytý hriech má každý. Každý je zdopovedný. Ale nie každý v ňom musí zostať a platiť jeho cenu. Voľba je na nás.

A co Děti? Mají si kde hrát?

15.04.2024

Páči sa mi, keď sa moja krásna krajina zviditeľňuje vo svete, ale nedá mi reagovať na článok s titulkom: Na Hrebienku je už tretia tabuľa na pamiatku návštevy kráľovnej Alžbety II. Dve ukradli Autor v nej píše: Vysoké Tatry majú pre britského kráľa Karola III. originálnu letenku, špeciálny skipas a pozvánku na návštevu. Preto mi prepáčte moju typicky [...]

The House of Cards is falling – Zástupcovia Slovákov vo vláde, PRIDAJTE SA!

15.04.2024

Svetom dnes obletela FANTASTICKÁ SPRÁVA! Uvedomelý a skutočne triezvo premýšľajúci obyvateľ Canady, provincie Aurora sa postavil pred svoj parlament a povedal krištáľovo čistú pravdu pred všetkými, ktorí sa doteraz ohýbali pred ich skazeným premiérom Trudeaom. Fantastickú zvesť si môžte pozrieť v jej originále TU , a kto má problém s cudzími jazykmi, [...]

Abracadabra COVID

10.04.2024

Výraz egyptské rany dnes pozná každý, i ked nie každý vie, o čo v nich skutočne išlo. Pravdou však je, že bohovia dnešných čias − nazvi ich králi, prezidenti, vlády, či médiálni magnáti, predsedovia konštalácií bludných hviezd, čo riaditelia svetových inštitúcií a aj bánk, na tom absolútne nezáleží − sa snažili kopírovať Boha. Áno, opičili sa, ale [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

zuzliak

Veriaci by mali mať odvahu usvedčovať falošné systémy viery všade, kde tieto odporujú Bohu klamaním a zvádzaním ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 140979x
Priemerná čítanosť článkov: 2660x

Autor blogu

Kategórie